Üdvözlet újra! A mögöttünk álló héten többeknek meggyűlt a baja a kis erekkel. Például többen láttak tunica intimát, mediát és adventitiát a capillarisok falában, volt aki simaizmot is felfedezni vélt... Rakjuk tisztába a dolgokat!

Az arteriola a capillarisok előtt helyezkedik el, s alapvetően meghatározza, hogy a mögötte elhelyezkedő capillarisok mikor mekkora vérmennyiséget kapjanak. Ezt a szabályzó funkciót azáltal töltheti be, hogy lumenéhez képest vastag simaizomzattal rendelkezik. Morfológiailag két dologról egyértelműen azonosítható : (1) az 1-5 rétegből álló simaizomzatnak megfelelően eozinofil gyűrű jellemzi, valamint (2) endothelsejtjeinek magja jellegzetesen bedomborodik a lumenbe.

capillarisok területén anyagkicserélődés megy végbe, s ez a leghatékonyabb akkor lehet, ha a lehető legkevesebb rétegen kell a molekuláknak átlépnie. A capillarisoknál nincs meg a klasszikus intima-media-adventitia rétegződés, csupán 1-4 endothelsejt hézagmentesen illeszkedve alkot egy sort, melyhez kívülről az összefüggő membrana basillaris fekszik hozzá. (Az esetlegesen előforduló pericyták sosem alkotnak hézagmentes hüvelyt a capillarisok körül!) S jegyezzünk meg még valamit: a vörösvértestek a capillarisokon többnyire csak "libasorban" haladhatnak, s közben gyakran alakváltozást is el kell szenvedniük. Ebből két dolog is következik: (1) ha egy érben egymás mellett 3-5 vagy még több VVT-t látunk, akkor az biztosan nem capillaris; (2) a capillarisok körülbelül akkorák, mint a VVT-k, azaz 7 mikron körüliek!

Ejtsünk szót a capillarisok két további alfajáról: a fenesztrált endotheliummal bélelt capillarisok és a sinusoidok. A köztük megtalálható különbségeket foglalja össze a következő kép! A fenesztrált endotheliumú capillarisoknál az endothelsejtek bár hézagmentesen illeszkednek egymáshoz, magukon a sejteken kis ablakok vannak, melyeken lényegében akadály nélkül jutnak át a különféle anyagok. A sinusoidoknál az endothelsejtek nem fekszenek hézagmentesen össze, sőt, a basalis membrán sem képez egységes, összefüggő réteget!

A venulák - nagyon leegyszerűsítve - olyanok, mint egy nagyobbacska capillaris: van egyrétegű endothelborításuk, de az endothelsejtek száma a nagyobb lumennek megfelelően már magasabb, s egy venulán belül akár tucatnyi VVT is elfér egymás mellett. Legjelentősebb rétegük a tunica adventitia, de ezt a környező kötőszövettől aligha lehet elkülöníteni.

Remélem, jövő héten már senki nem fog emiatt megbukni! :)

 

Szerző: Dr. Kozsurek Márk  2014.06.07. 23:11 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anatomia.blog.hu/api/trackback/id/tr46286015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása