Mi a közös bennük? Hát az, hogy mindannyian az egyrétegű laphámok csoportjába tartoznak!

Jegyezd meg, hogy az egyrétegű laphám egy MORFOLÓGIAI KATEGÓRIA! Azért hívjuk így, mert ha a mikroszkópba nézünk, egyetlen rétegben látunk lapos sejteket! Tehát azt, hogy valami egyrétegű laphám, akkor is meg tudjuk állapítani, ha az adott metszetről egyébként fogalmunk sincs! Eddig a pontig tehát még csak gondolkodnunk sem kellett!

Hogy az egyrétegű laphámon belül pontosan milyen FUNKCIONÁLIS KATEGÓRIÁRÓL van szó, az már izgalmasabb kérdés! És itt elő kell vennünk a józan eszünket, mert az egyrétegű laphámokra nincsen ám ráírva, melyik kategóriába tartoznak! De attól függően, hogy hol helyezkedik el, az egyrétegű laphámról egyértelműen eldönthető, hogy (1) mesothelium, (2) endothelium vagy (3) epithelium.

1. MESOTHELIUM: a savós hártyák (pericardium, pleura, peritoneum) felszínén van jelen, beleértve a zsigeri és fali lemezeket is! Ennek megfelelően a mesothelium a szervek külső felszínén fordul elő, de természetesen csak akkor, ha az adott szerv savós hártyával borított. Igen, jól sejted: ha egy szerv szövettanilag tela subserosával és tunica serosával rendelkezik, ott bizony a legkülső réteget a mesothelsejtek alkotják. A teljesség igénye nélkül és főként a saját metszetdobozaink sajátosságait szem előtt tartva a mesothelium megtalálható a tüdő külső felszínén, a lép kötőszövetes tokján kívül, az epehólyag májjal nem érintkező, hashártyával borított felszínén, a gyomor külső felszínén, a vékony- és vastagbelek hashártyával borított külső felszínén, a húgyhólyag hashártyával borított felső részén, a tuba uterina körül, a here és mellékhere tunica albugineájának külső felszínén (itt epiorchiumnak hívjuk).

2. ENDOTHELIUM: Kissé sarkítva azt mondhatjuk, hogy az endothelium az egyik legjobb véralvadásgátló, hiányában a vér alvadni kezd. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a vérrel (és nyirokkal) telt üregek endotheliummal legyenek bélelve! De az endothelsejtek nem csak a vér- és nyirokerekre jellemzőek (beleértve az arteriákat, venákat, capillarisokat, sinusoidokat is!), hanem endothelium béleli a szív üregeit, s fedi be a billentyűket meg az ínhúrokat is! Bónus: endotheliumnak nevezzük a cornea hátsó és az írisz elülső felszínének egyrétegű laphám borítását is!  

3. EPITHELIUM: Az epithelium önmagában egyszerűen csak hámot jelent, mely a klasszikus elképzelésnek megfelelően csak ectodermalis vagy endodermalis eredetű lehet. Mivel származástanilag ennek sem a mesothelium, sem az endothelium nem felel meg, eredetileg nem is tartották őket "igazi" hámnak. Egyszerűen fogalmazva: ha valami egyrétegű laphámnak látszik, de se nem mesothelium, se nem endothelium, akkor az a valódi laphám. Példa lehet erre a vese Bowmann-tokjának hámborítása, a Henle-kacs vékony szegmentuma (ductus intermedius) vagy a nyálmirigyek ductus intercalarisa.

Tehát: Ha egy rétegben lapos sejteket látunk és ha savós hártyával borított szervek külső felszínén helyezkednek el - mesothelium, ha ereket belülről bélel - endothelium, minden más - epithelium.

Rendben? :)

Szerző: Dr. Kozsurek Márk  2014.05.31. 21:12 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anatomia.blog.hu/api/trackback/id/tr326240942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása